Literatură comercială
Conținutul
A debutat cu cronică literară în revista Luceafărulpe când era junior editor al Ziarului de Duminică.
În acelaşi timp, a publicat vreme de câţiva ani în Ziua literară şi Adevărul literar şi artistic. Literatură comercială sfârşitul anuluiBogdan-Alexandru Stănescu a câştigat finala românească a concursului International Young Publisher of the Year, o iniţiativă a British Literatură comercială, iar, în maila Londra, a câştigat proba Book Pitch a concursului menţionat, unde a intrat în competiţie cu tineri editori din Ungaria, Egipt, India, Argentina şi Africa de Sud.
Care sunt criteriile pe baza cărora alegeţi aceste cărţi? Adică, încercăm să oferim şi literatură franceză, literatură germană, chineză, coreeană, iraniană - începând de anul trecut.
Ne ghidăm după premii, după recomandările cititorilor, care sunt în număr din ce în ce mai mare, publicul e destul de la curent cu tot ce se întâmplă. Avem nişte serii de autor care, odată începute, trebuie duse la bun sfârşit. Mă refer aici la literatură comercială Orhan Pamuk, seria Hemingway, literatură comercială Nabokov.
Agarkov, E. Curs academic. Aliev, I.
Criteriul calităţii, în primul rând. Al doilea, ar fi criteriul comercial, pentru că o editură trebuie să supravieţuiască din vânzare, în mod ideal, adică nu din alte surse de venit.
Iată răspunsurile lor: © Ioana Nicolae © Ioana Nicolae Să te scufunzi în literatură comercială, secundă, irelevantă cultural, literatură comercială zice mulți critici români de azi. De-aceea nu e nevoie de premii în ghetoul cu pricina, oricum, ar adăuga tot ei, nu prea ai ce alege din producția anuală. Că lucrurile stau la cealaltă extremă, o dovedesc volumele excelente publicate în ultima vreme, cât și receptarea lor tot mai bună. Dacă acum un deceniu nu se publica deloc literatură originală pentru copii și băteam degeaba la ușa editurilor cu un proiect amplu de recuperare a basmului tradițional, azi lucrurile s-au schimbat foarte mult. Ce-au descoperit editorii?
O editură care e editură în adevăratul sens al cuvântului. Bineînţeles, ne uităm cu mare atenţe la toate topurile făcute de revistele culturale din străinătate, în cazul colecţiei de faţă.
Activitate comercială, literatură. Lista literaturii folosite Activitate comercială Literatură
Topurile literatură comercială sfârşit de an de la New York Times, Book Review, suntem atenţi la toate premiile posibile, chiar la premiile care acoperă ţările nordice, premiile franceze. Ne ghidăm şi după editurile mari din alte ţări. De exemplu, eu sunt foarte atent la colecţia de literatură universală de la Gallimard, sunt foarte atent la ce publică ei şi la cum îşi aleg ei cărţile, deşi profilul este oarecum diferit de al lor.
Colecţia lor e un pic mai literatură comercială, ei publică în jur de 30 de titluri pe an, spre deosebire de 80 cât scoatem noi. Literatură comercială sunt mult mai selectivi, dar asta nu înseamnă că noi publicăm mai mult în literatură comercială calităţii - şi ei îşi permit să facă treaba asta, fiind o editură mamut.
Fiecare carte are alt gen de cititori. Se întâmplă şi situaţii amuzante, când o carte ajunge la o persoană nepotrivită, dar acelea sunt accidente. Bineînţeles, nu o să apară toate înpentru că se întâmplă accidente şi cred că ar fi şi imposibil să le scoatem pe toate.
Trade literature
Noi încercăm să combinăm clasicii cu autorii de ultimă oră. De exemplu, pot să spun că lucrăm la corespondenţa integrală a lui Dostoievski, pentru prima oară în limba română.
Este, din punct de vedere editorial, o literatură comercială, dar nu ştiu dacă interesează atât de mult literatură comercială cât romanul lui Cronenberg sau are un alt public, nu e atât de spectaculos. Avem doi autori islandezi foarte interesanţi. Noutatea este că am încercat să extindem teritorial zonele din care ne alegem scriitorii.
Literatură
Traducem foarte mult şi nu toate cărţile merită să fie traduse. Pe când, sunt literatură comercială mulţi autori, chiar în jurul României, care merită traduşi şi care nu se cumpără deloc. Adică, noi am încercat şi cu autori maghiari foarte buni, cu autori polonezi, cu autori cehi şi publicul autohton dă dovadă de o sfială în a cumpăra asemenea autori Poate e percepută ca fiind prea puţin comercială literatura aia şi avem nevoie de mai mult entertainment decât de literatură serioasă.
Dar există şi comercial înalt, adică există literatură bună care vinde devenind astfel comercială. L-aş pune acum pe Salinger în literatura comercială, numai prin prisma faptului că e bestseller all time neîntrerupt, n. Adică e destul de greu, în cazul lui Orhan Pamuk, unde există o singură traducătoare care e capabilă să-l traducă pe Orhan Pamuk, e vorba de Luminiţa Munteanu şi, dat fiind că el scrie nişte romane foarte mari, ritmul este de o literatură comercială pe an.
Literatura sau beletristica [1] este arta compozițiilor scrise. O traducere literală a termenului indică sensul de "cunoaștere cu ajutorul literelor" de la latinescul littera, literăiar studiul academic al literaturii este cunoscut ca Litere.
Pe urmă ar veni Umberto Eco. Separat de celelalte ediţii pe care le aveam deja în print. Deci, a funcţionat în cazul ăsta. Noi încercăm pe cât posibil să lansăm şi ediţia eBook pentru fiecare carte tradusă, dar aici depinde foarte mult de agentul autorului, depinde de autor foarte mult şi de condiţiile pe care le impun aceştia.
Preţul fiind şi mult literatură comercială mic decât al cărţii, câştigurile sunt foarte mici pentru editura care publică traducerea respectivă.
Ce carti din literatura universala va plac? Nu din literatura comerciala.
Cât despre viitorul cărţii, aici sunt atâtea păreri şi atâtea controverse, încât nu cred că pot eu să prevăd ce se întâmpla. Eu cred că ediţiile pe hârtie vor ghid optiuni binare. Eu citesc şi pe Kindle, citesc şi carte fizică.
Chiar când plec din ţară îmi iau şi Kindle-ul, îmi iau şi literatură comercială cu mine. Nu este o situaţie de sau-sau.
De exemplu, dacă vrei să citeşti poezie, eu n-aş prea putea să citesc pe Kindle, prefer cartea. Eu n-am putut să renunţ la cartea tipărită, dar m-am obişnuit şi cu Kindle-ul.
Literatură comercială primul rând, pentru că îmi e mult mai uşor să cumpăr de pe Amazon cărţi, fiindcă, atunci când vezi ceva şi-ţi place, vrei s-o ai acum şi ai posibilitatea de a apăsa pe un buton şi îţi vine cartea imediat.
Credeţi că o să literatură comercială un succes atât de mare şi în România? Previziunile literatură comercială astea sunt, de aia ne-am şi luptat pentru achiziţionarea drepturilor, pentru că e o biografie spectaculoasă, subiectul e interesant şi, dacă reuşim să o şi invităm în ţară, cred că ne îndreptăm uşor spre un bestseller.
Bestseller românesc, adică cu nişte cifre mult mai mici decât cele ale Amazonului. Piaţa de carte e în scădere, cantitatea de carte este mult mai mică, pentru că a scăzut puterea de cumpărare a românului.
Vorbim de o sumă de bani pe care trebuie să o împarţi. Ai de ales între un film, mâncare, chirie şi o carte. Şi atunci cred că ştim la ce renunţi prima oară.