Amețeli – lucruri pe care ar trebui să le știi

Amețeala este o senzație pe care majoritatea oamenilor o experimentează la un moment dat în viața lor. Poate varia de la o ușoară senzație de dezechilibru până la o senzație intensă de vârtej sau de mișcare, chiar și atunci când sunteți în repaus. Deși adesea este temporară și nu gravă, amețeala poate fi și semnalul unei probleme medicale subiacente.

În acest articol, împreună cu specialiștii de la Profi pentru Sănătate vom explora simptomele, cauzele, riscurile și tratamentele asociate cu amețeala, oferind și sfaturi despre cum să faceți față acestei afecțiuni.

Simptomele Amețelilor

Simptomele asociate cu amețeala pot include:

  • Senzația de leșin sau de instabilitate
  • Senzația că tu sau mediul înconjurător se învârtește (vertij)
  • Pierderea echilibrului sau de coordonare
  • Grețuri sau vărsături
  • Senzație de plutire sau de greutate

Probleme Medicale Mai Grave

Deși amețeala poate fi adesea inofensivă, poate indica și afecțiuni mai grave precum:

Tulburări ale urechii interne: Responsabile de menținerea echilibrului, afecțiunile urechii interne pot genera amețeli.

Migrenele: Acestea pot include simptome precum amețeli, greață, și hipersensibilitate la lumină și sunet.

Accidentul vascular cerebral: Afectarea circulației cerebrale poate cauza amețeli, slăbiciune musculară și confuzie.

Afecțiuni neurologice: Boli precum Parkinson sau scleroza multiplă pot fi însoțite de amețeli.

Cauzele Amețelilor

Factori Comuni

Deshidratarea: Insuficiența aportului de lichide poate perturba circulația sanguină cerebrală, conducând la amețeli.

Hipoglicemia: Scăderea nivelurilor de glucoză din sânge poate limita aprovizionarea cu energie a creierului, rezultând în amețeli.

Hipotensiunea: Tensiunea arterială redusă poate diminua fluxul sanguin spre creier, provocând amețeli.

Anemia: Deficiența de fier poate afecta capacitatea de oxigenare a creierului, ducând la amețeli.

Efectele secundare ale medicamentelor: Unele tratamente farmacologice pot induce amețeli.

Stresul și anxietatea: Aceste stări emoționale pot cauza dezechilibre chimice în organism, manifestate prin amețeli.

Riscuri Asociate Amețelilor

Căderi și Răniri: Amețeala crește riscul de căderi, ceea ce poate duce la răniri variind de la minore la grave, în special la persoanele în vârstă, unde echilibrul și reflexele sunt adesea diminuate.

Accidente: Riscul de accidente este mai mare în timpul conducerii sau operării mașinăriilor, unde o pierdere bruscă a echilibrului sau orientării poate fi periculoasă atât pentru individ cât și pentru cei din jur.

Frica de Mișcare: Experiențele repetate de amețeală pot induce o frică de mișcare, limitând mobilitatea și independența, și pot duce la evitarea activităților zilnice.

Impactul asupra Activităților Zilnice: Capacitatea de a efectua sarcini cotidiene și de a menține o viață independentă poate fi serios afectată, influențând negativ stima de sine și sănătatea mentală.

Urgente Medicale – Când Amețeala Devine Alarmantă

Amețeala nu este întotdeauna un semn benign și poate semnala uneori o urgență medicală, mai ales când este însoțită de alte simptome severe:

Slăbiciune sau amorțeală în jumătate din corp: Aceste simptome pot indica un accident vascular cerebral, în care fluxul de sânge către o parte a creierului este blocat sau redus, privând acea zonă de creier de oxigen și nutrienți. 

Probleme de vorbire sau înțelegere: Dificultățile de articulare a cuvintelor sau de înțelegere a limbajului pot fi, de asemenea, semne ale unui accident vascular cerebral sau ale altor afecțiuni neurologice grave, cum ar fi tumori cerebrale sau scleroza multiplă. 

Pierderea sau dublarea vederii: Schimbările bruște în vedere, cum ar fi pierderea vederii dintr-un ochi sau vederea dublă, pot semnala probleme serioase, inclusiv accidente vasculare cerebrale, migrene severe sau probleme oculare de urgență, precum dezlipirea de retină.

Pierderea echilibrului sau conștiinței: Căderile inexplicabile sau leșinul pot indica o varietate de condiții urgente, de la probleme cardiace, cum ar fi aritmia, la accidente vasculare cerebrale. 

Durere de cap intensă și bruscă: O durere de cap severă, descrisă adesea ca „cea mai rea durere de cap din viața mea”, poate fi un semn al unei hemoragii subarahnoidiene sau al altor condiții grave, cum ar fi meningita. 

Greață și vărsături continue: Când sunt însoțite de amețeli, aceste simptome pot indica o infecție severă, cum ar fi meningita, sau pot fi rezultatul unei presiuni crescute în interiorul craniului. 

Febră înaltă: O febră mare în combinație cu amețeli poate semnala o infecție serioasă, precum meningita sau encefalita. Ambele condiții sunt urgente medicale și necesită tratament imediat pentru a preveni complicațiile pe termen lung.

Tratamente

Tratamentul pentru amețeală depinde de cauza acesteia. Poate include:

  • Medicamente pentru a trata cauzele specifice, cum ar fi antibiotice pentru infecții ale urechii sau medicamente pentru a controla tensiunea arterială.
  • Terapie de reabilitare vestibulară pentru probleme de echilibru.
  • Modificări ale stilului de viață, cum ar fi hidratarea adecvată și evitarea substanțelor care pot provoca amețeală.

Ce Puteți Face Dacă Suferiți de Amețeli

Hidratarea: Mențineți un consum adecvat de lichide zilnic.

Alimentație echilibrată: Optați pentru mese regulate, îmbogățite cu fier și vitamine.

Identificarea factorilor declanșatori: Evitați situațiile sau substanțele care provoacă amețeli, inclusiv stresul și anumite medicamente.

Tehnici de relaxare: Încorporați practici precum yoga sau meditația pentru a diminua stresul și anxietatea.

Mișcări precaute: Adoptați schimbări de poziție graduale pentru a preveni apariția amețelilor.

Sfaturi pentru a Face Față Amețelilor

Concentrați-vă pe un punct fix în timpul episoadelor de amețeală pentru a reduce senzația de vârtej: Acest truc simplu poate ajuta la stabilizarea sistemului vestibular, care controlează echilibrul în corp. Când simțiți că începeți să vă amețiți, găsiți un obiect care nu se mișcă și concentrați-vă asupra lui până când senzația de amețeală scade. 

Practicați exerciții de echilibru sub supravegherea unui specialist pentru a îmbunătăți stabilitatea: Exercițiile de echilibru, cum ar fi stând pe un picior, mersul pe linie dreaptă sau utilizarea unei table de echilibru, pot întări musculatura și îmbunătăți coordonarea, reducând astfel incidența și severitatea amețelilor. Este important să începeți aceste exerciții sub îndrumarea unui fizioterapeut sau a unui alt specialist în reabilitare, care vă poate adapta programul de exerciții la nevoile și limitările specifice ale corpului dumneavoastră, asigurându-se că practicați în siguranță.

Evitați alcoolul, tutunul și medicamentele care pot declanșa amețeala: Substanțele care alterează funcționarea normală a creierului și a sistemului vestibular pot agrava sau declanșa amețelile. Alcoolul, de exemplu, poate afecta echilibrul și coordonarea, în timp ce fumatul poate împiedica circulația sanguină optimă. Anumite medicamente, inclusiv unele tipuri de antibiotice, medicamente pentru tensiunea arterială și sedative, pot avea efecte secundare care includ amețeli. Dacă suspectați că un medicament pe care îl luați contribuie la amețelile dumneavoastră, discutați cu medicul despre posibilele ajustări ale dozei sau alternative mai sigure.

Deși amețeala este o problemă comună, nu ar trebui ignorată, mai ales dacă se întâmplă frecvent sau este însoțită de alte simptome alarmante. Identificarea cauzei și tratamentul adecvat pot ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Specialiștii de la Profi pentru Sănătate susțin că dacă suferiți de amețeli persistente sau severe, este important să consultați un medic pentru o evaluare completă și un plan de tratament personalizat.