Tainele muzicii si ale… orchestrei simfonice, dezvaluite elevilor de la Scoala Gimnaziala „Sf. Vineri” Ploiesti

[ad_1]

Ți se umple inima de bucurie și speranță să auzi despre asemenea inițiative, despre asemenea proiecte! Școala, copiii, au nevoie de muzică, de spirit, ca de… aer! Și nu, nu sunt vorbe mari sau ca să umplem noi, jurnașiștii, site-urile cu… oarece informații. NU. Este imperios necesar să ducem sufletele și trăirile elevilor către CULTURĂ, să le modelăm gândurile și visele în aria Frumosului, în aria acestui „ceva” care „este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viața și veselie tuturor lucrurilor. Ea este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos”, cum spunea Platon.

Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești a organizat astăzi, 4 noiembrie 2022,  la Școala Gimnazială „Sf. Vineri” Ploiești, în cadrul proiectului  „EduMusik”, lecția educativă  „Călătorie în lumea orchestrei simfonice”.  Proiectul este  finantat de BRD Groupe Societe Generale și are ca scop  sprijinirea educației muzicale a elevilor din Ploiești și localități din mediul rural din județul Prahova cu materiale și activități ce vin în completarea curriculei școlare, pentru a forma viitorul public cunoscător și apropiat de arta de calitate. Elevii clasei a II-a  au aflat ce înseamnă o orchestră simfonică, cum este alcătuită, care sunt familiile de instrumente, au audiat în înregistrări video ale fiecărui instrument și la final întreaga orchestră.  În cadrul lecției elevii au completat fișe care i-au ajutat la întelegerea informațiilor primite și au participat la jocuri de rol astfel încât la finalul călătoriei să alcătuiască propria lor orchestră, „Orchestra Albinuțelor”.

   Sub îndrumarea d-nei professor pentru învățământul primar Valentina Munteanu  elevii au pregătit o expoziție cu desene ale instrumentelor. Schițele desenelor au fost realizate de către elevii Colegiului de Artă „Carmen Sylva” Ploiești sub îndrumarea d-nei profesor Liliana Marin. Mascota DoReMi a fost ghid în această călătorie. Copiii au ales astăzi ca DoReMi să fie pianist.

 La lecție au participat  Georgiana Georgescu, Maria Cătălina Terzea și Miruna Grigore, studente la UPG Ploiesti, Facultatea de Litere și Științe, specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, proiectul având și o componentă de pregătire a viitoarelor cadre didactice.

Parteneri în acest ingenious și… necesar proiect au fost Școala Gimnazială „Sf. Vineri” Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova – ISJ Prahova, Colegiul Național „Regina Maria” Ploiești, Universitatea Petrol si Gaze Ploiești, Colegiul de Arta „Carmen Sylva” Ploiesti, Romania.

Articolul Tainele muzicii si ale… orchestrei simfonice, dezvaluite elevilor de la Scoala Gimnaziala „Sf. Vineri” Ploiesti apare prima dată în Primar in Prahova.

[ad_2]

Source link