Importanța schimbului regulat de ulei în întreținerea mașinii tale

Schimbul de ulei este un aspect important al întreținerii mașinii tale. Uleiul din motorul mașinii are rolul de a lubrifia piesele în mișcare și de a împiedica frecarea excesivă, reducând astfel uzura și prevenind deteriorarea. Pe măsură ce mașina este condusă, uleiul se degradează și își pierde proprietățile, devenind mai gros, mai murdar și mai puțin eficient în lubrifiere. În acest caz, schimbul de ulei devine necesar.

Cât de des trebuie să faci schimbul de ulei?

Frecvența schimbului de ulei depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta mașinii, condițiile de conducere și tipul de ulei utilizat. În general, majoritatea producătorilor de mașini recomandă schimbul de ulei la fiecare 5.000 până la 7.500 de kilometri, dar acest interval poate varia în funcție de modelul și anul mașinii tale.

Cum să faci schimbul de ulei la mașină?

Pentru a face schimbul de ulei la mașina ta, urmează acești pași:

Asigură-te că mașina ta este la temperatura normală de funcționare și că este parcată într-un loc sigur, plan și bine iluminat.

Ridică mașina cu ajutorul unui cric și asigură-te că aceasta este stabilă și fixată în mod corespunzător.

Localizează buncărul de ulei și deschide șurubul de golire a uleiului, folosind o cheie potrivită. Asigură-te că ai un recipient potrivit pentru a colecta uleiul uzat.

Lasă uleiul să se scurgă complet din motor. Acest proces poate dura câteva minute, așa că ai răbdare și asigură-te că nu pierzi niciun pic de ulei.

Înlocuiește șurubul de golire a uleiului și schimbă filtrul de ulei. Asigură-te că folosești un filtru de ulei potrivit pentru mașina ta.

Adaugă ulei nou în motorul mașinii, folosind capacitatea recomandată de producătorul mașinii tale. Verifică nivelul de ulei cu ajutorul baghetei de măsurare a nivelului de ulei și adaugă mai mult ulei, dacă este necesar.

Porniți motorul și verificați dacă există scurgeri sau alte probleme. Lasă motorul să funcționeze timp de câteva minute și apoi oprește-l.

Verifică din nou nivelul de ulei și adaugă mai mult ulei, dacă este necesar.

Închide capota mașinii și las-o să ruleze timp de câteva minute, pentru a asigura circulația uleiului în tot motorul.

Este important să urmezi programul de întreținere recomandat de producătorul mașinii tale, care include schimbul de ulei și schimbarea filtrelor în mod regulat. De asemenea, este important să folosești un ulei de calitate potrivit pentru mașina ta și să înlocuiești filtrul de ulei cu unul potrivit, de fiecare dată când faci schimbul de ulei.

Un alt aspect important este să te asiguri că reciclezi uleiul uzat în mod corespunzător. Uleiul uzat poate fi periculos pentru mediu și trebuie să fie reciclat într-un mod adecvat. Majoritatea service-urilor auto oferă servicii de colectare a uleiului uzat.

În concluzie, schimbul de ulei este un aspect important al întreținerii mașinii tale și trebuie să fie efectuat în mod regulat, conform recomandărilor producătorului mașinii. Uleiul de calitate și înlocuirea filtrelor de ulei în mod regulat vor ajuta la menținerea motorului mașinii în stare bună de funcționare și vor prelungi durata de viață a mașinii tale. În plus, asigură-te că reciclezi uleiul uzat în mod adecvat, pentru a proteja mediul înconjurător.